CIDONIJOS

Cidonija "PORTUGAL" (kriaušinė)

 

Krūmai: cidonijas patartina auginti ir formuoti kaip krūmus, o ne kaip medelius. Priklausomai nuo formavimo užauga 1,5-4 metrų aukščio. Pavasarį pasipuošia stambiais baltai rožiniais žiedais, kurios noriai lanko bitės.

 

Derlingumas: derėti pradeda 2-4 metais po pasodinimo. Derlinga veislė, nuo suaugusio krūmo vidutiniškai priskinama apie 50 kg vaisių. Cidonijos neturi polinkio pramečiuoti, dera nuolat, jei gauna pakankamai drėgmės ir maisto medžiagų. Be to, nuolat ir gausiai dera pasodinus ne mažiau kaip du krūmelius ar medelius, nes jie geriau apsidulkina.

 

Vaisiai: stambūs, 200-300 g svorio, ryškiai geltonos spalvos, kriaušės formos, maloniai kvapnūs, odelė tvirta, padengta švelniais pūkeliais. Skoniu primena svarainius. Nors švieži vaisiai nelabai tinka vartoti, tačiau iš jų pagaminti produktai yra labai skanūs ir aromatingi. Aromatingi ir skanūs cidonijų vaisių kompotai, uogienės, marmeladai. Jie tinka kaip priedas verdant obuolių ir kriaušių tyres. Tai skanus garnyras prie mėsos patiekalų, ypač žvėrienos, suteikia valgiams švelnų aromatą ir prideda rūgštelės. Juos galima dėti į įvairius kepinius: tortus, pyragus. Iš vaisių gaminami cukatai, želė, sūriai, o sultys, sumaišytos su obuolių, - puiki žaliava aukštos kokybės vynui gaminti.

 

Derėjimo laikas: vaisiai sunoksta rugsėjo antroje pusėje – spalio pradžioje. Nedidelės šalnos iki -20C vaisiams nepakenkia. Nuskinti vaisiai laikomi supilti į dėžutes patalpoje, apie 00 C temperatūroje, esant 90 proc. santykiniam oro drėgnumui. Taip laikomi išsilaiko nuo 30 iki 100 dienų.

 

Atsparumas: kartais, jei temperatūra nukrinta daugiau nei  -280C šalčio, gali apšalti pirmamečiai ūgliai, tačiau krūmas greitai atželia. Cidonijos žiedus krauna ant šiųmečių ūglių, kurie išauga po 3-4 savaičių nuo vegetacijos pradžios. Tada jau nebūna pavasarinių šalnų ir žiedai nenušąla.

 


 

Cidonija "STUDENTKA" (obuolinė)

 

Krūmai: cidonijas patartina auginti ir formuoti kaip krūmus, o ne kaip medelius. Priklausomai nuo formavimo užauga 1,5-4 metrų aukščio. Pavasarį pasipuošia stambiais baltai rožiniais žiedais, kurios noriai lanko bitės.

 

Derlingumas: derėti pradeda 2-4 metais po pasodinimo. Labai derlinga veislė, nuo suaugusio krūmo priskinama 40-80 kg vaisių. Cidonijos neturi polinkio pramečiuoti, dera nuolat, jei gauna pakankamai drėgmės ir maisto medžiagų. Be to, nuolat ir gausiai dera pasodinus ne mažiau kaip du krūmelius ar medelius, nes jie geriau apsidulkina.

 

Vaisiai: tipiškos obuolio formos, gražūs, stambūs,  200-400 g svorio, 8-10 cm skersmens. Odelė tvirta, tačiau plona, švelni, sunokusių vaisių geltonai auksinės spalvos. Minkštimas tvirtas, gelsvas, rūgščiai saldus, labai aromatingas, truputį sutraukiantis, granulių nedaug. Skoniu primena svarainius. Nors švieži vaisiai nelabai tinka vartoti, tačiau iš jų pagaminti produktai yra labai skanūs ir aromatingi. Aromatingi ir skanūs cidonijų vaisių kompotai, uogienės, marmeladai. Jie tinka kaip priedas verdant obuolių ir kriaušių tyres. Tai skanus garnyras prie mėsos patiekalų, ypač žvėrienos, suteikia valgiams švelnų aromatą ir prideda rūgštelės. Juos galima dėti į įvairius kepinius: tortus, pyragus. Iš vaisių gaminami cukatai, želė, sūriai, o sultys, sumaišytos su obuolių, - puiki žaliava aukštos kokybės vynui gaminti.

 

Derėjimo laikas: vaisiai sunoksta rugsėjo antroje pusėje. Nedidelės šalnos iki -20C vaisiams nepakenkia. Vaisiai labai gerai išsilaiko net įprastomis sąlygomis, o šaldytuve – iki vasario ar net kovo mėn.

 

 Atsparumas: ši veislė pasižymi dideliu atsparumu šalčiui, kartais, jei temperatūra nukrinta daugiau nei  -280C šalčio, gali apšalti pirmamečiai ūgliai, tačiau krūmas greitai atželia. Cidonijos žiedus krauna ant šiųmečių ūglių, kurie išauga po 3-4 savaičių nuo vegetacijos pradžios. Tada jau nebūna pavasarinių šalnų ir žiedai nenušąla.